Ciasta

Jagodowy krem ( curd )

Jagodowy krem ( curd ) . Niejednokrotnie pisałam, że mam totalnego fisia na punkcie owocowych kremów ( curd ). Nijak się tego nie da odmienić, spolszczyć, żeby śmiesznie nie zabrzmiało. Taki krem świetnie nadaje się jako baza do musów owocowych, do ciast. Można je łączyć z żelatyną lub śmietaną. Można kombinować na wiele sposobów. Ja bardzo lubię z racuchami czy naleśnikami. O tym, że mogę wyżerać bezpośrednio ze słoika łyżeczką tez już wspominałam. Smak jedyny w swoim rodzaju. Jeśli jeszcze nie próbowaliście do tej pory, to koniecznie spróbujcie. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 10 żółtek
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 g mrożonych jagód

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mrożone jagody umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu