Drugie dania

Jajeczne kotlety

Jajeczne kotlety. Propozycja dla tych, którym znudziło się mięso i chcieliby na obiad zjeść cos innego . Kotlety z dodatkiem musztardy dla podkręcenia smaku. U mnie podane z ziemniaczanym puree i sałatką z pomidora, czerwonej papryki i czerwonej cebuli

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 jajko surowe
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyzeczka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia (masło klarowane do smażenia)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ugotowane na twardo jajka dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, musztardę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, uformować zwarte 4 kotlety
  • Obtoczyć w bułce tartej
  • Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotletyi, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie