Śniadanie

Jajecznica z chorizo

Jajecznica z chorizo. Do tej pory jak robiłam jajecznicę, to była ona z dodatkiem smażonego boczku, cebulki lub z kurkami. Tym razem jajecznica z hiszpańską kiełbasą chorizo. Wieprzowa, mocno aromatyczna kiełbasa świetnie nadaje się do jajek. Jej cudowny zapach roznosi się po całym domu w trakcie smażenia. Jajecznica już dawno zjedzona, a ja nadal czuje ten wspaniały zapach.

Składniki
⦁ 200 gram chorizo
⦁ czerwona cebula
⦁ kilka suszonych pomidorów w oliwie
⦁ pomidory koktajlowe
⦁ 4 jajka
⦁ sól, pieprz
⦁ słodka mielona papryka
⦁ trochę startego parmezanu

Cebulę pokroić w piórka. Osączone z oliwy pomidory posiekać. Pokroić chorizo na plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę i zeszklić. Dorzucić i podsmażyć chorizo. Przesmażyć i dorzucić posiekane suszone pomidory . Przemieszać. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażymy, aż jajka się zetną. Gorącą jajecznicę posypać parmezanem
U mnie jajecznica podawana z karmelizowanymi pomidorkami i chlebem pita i rzodkiewką.