Śniadanie Uncategorized

Jajecznica z oliwkami, cukinią i serem feta

 

 

Składniki
⦁ nieduża cukinia
⦁ czerwona cebula
⦁ kilka suszonych pomidorów w oliwie
⦁ pomidory koktajlowe
⦁ kilka pieczarek
⦁ kilka zielonych i czarnych oliwek bez pestek
⦁ kilka liści bazylii
⦁ 4 jajka
⦁ sól, pieprz
⦁ słodka mielona papryka
⦁ trochę startego parmezanu
⦁ feta

Cukinię pokroić w cienkie paski, cebulę w piórka. Osączone z oliwy pomidory posiekać. Pokroić pieczarki . Oliwki pokroić w plasterki. . Na patelni rozgrzać trochę oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę i zeszklić. Dorzucić i podsmażyć pieczarki, następnie dodać cukinię. Przesmażyć i dorzucić pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe i posiekane suszone. Dorzucić oliwki oraz bazylię. Przemieszać. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażymy, aż jajka się zetną. Gorącą jajecznicę posypać parmezanem i dodać fety.

U mnie jajecznica podawana z bruchetą z ciemnego pieczywa i szynką parmeńską

Brusheta z ciemnego pieczywa z oliwa z suszonych pomidorów i podsmażanymi pomidorami

 

P1018449.JPG

P1018463.JPG