Śniadanie Uncategorized

Jajka w masie brokułowej

 

Jakiś czas temu robiłam jajka po szkocku, gdzie królowało mięso. Wtedy postanowiłam sobie zrobić jakąś warzywną alternatywę. Nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu ale równie dobrze smakuje. 

Składniki:
⦁ 2 brokuły
⦁ 1 opakowanie wędzonego tofu
⦁ 1/2 opakowania sera feta
⦁ 2 jajka
⦁ 2 łyżki otrąb
⦁ ząbek czosnku
⦁ bazylia, oregano, sól, pieprz
Brokuł ugotować w wodzie na półtwardo, zmiksować w blenderze na papkę. Ostudzony brokuł połączyć z pokrojonym  w kostkę tofu oraz serem feta . Dodać  jajka, otręby i przyprawy. Wymieszać.

Dodatkowo :
⦁ 6 ugotowanych na miękko jajek
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na miękko obrać ze skorupek. Rozgrzać dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypać  do osobnej miski. Z masy brokułowej zrobić kulkę wielkości jajka, rozpłaszczyć  na dłoni. Na masie ułożyć  jajko i zawinąć  szczelnie formując kulę. Obtaczać kulki w bułce tartej .Delikatnie wkładać  jajka na głęboki olej. Smażyć  około 7 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć  jajka na papierowy ręcznik , aby obciekł tłuszcz.

P1019555.JPG

 

P1019563.JPG