Śniadanie Uncategorized

Jajko zapiekane w awokado (Eggs baked in avocado )

 

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sól

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną tłuszczu wkładamy plasterki boczku i obsmażamy z dwóch stron. Zdejmujemy boczek z patelni, a gdy ostygnie, wkładamy do awokado a resztę układamy obok

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

English :

Ingredients :

  • 2 avocados
  • 4 rashers of smoked back bacon
  • 4 eggs
  • salt and pepper

METHOD

Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the grill pan or a baking tray and slide underneath. Grill for 3 minutes on each side for crispy bacon. Meanwhile, cut your avocado in half, remove the stone and scoop out a generous tablespoon of flesh from each half to create a hole big enough for the egg. Crack an egg into each avocado half, season with a little salt and pepper and place in oven at 200 C . Bake  the eggs for 10- 15 min  , this should ensure firm whites, but runny yolks.