Drugie dania Dania mięsne

Jambalaya kurczak

Kurczak jambalaya to potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Jej dokładny skład zależy od pochodzenia przepisu. Występuje w bardzo wielu wersjach. U mnie w wersji z kurczakiem, krewetkami I chorizo. Z papryką i pomidorami. Jest aromatycznie, dzięki przyprawom. jest pikantnie i smacznie. 

⦁ 4 podudzia z kurczaka ze skórą
⦁ 250 gram krewetek
⦁ pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki ( może być chorizo )
⦁ 100 gram wędzonego boczku w kostce
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 1czerwona papryka pokrojona w kostkę
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
⦁ 2 łyżki jambalaya pasty

ShotType1_328x328
⦁ mieszanka przypraw ( po 1/2 łyżeczki z każdego rodzaju ): świeżo mielony czarny pieprz, czosnek granulowany, kminek , suszona bazylia , wędzona papryka w proszku, suszony tymianek, chili w proszku, sól
⦁ 1 litr bulionu
⦁ 2 kubki ryżu

Rozgrzać patelnię z odrobina oleju i podsmażyć boczek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażyć udka z kurczaka, do zezłocenia. Podsmażonego kurczaka dodać do boczku. Na patelni podsmażyć cebulę z papryką. Następnie dodać czosnek i smażyć rzez minutę. Przełożyć do kurczaka i boczku. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pomidory, pastę jambalaya i przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić przez około 20 min na średnim ogniu . Następnie dodać ryż. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 min. Pod koniec dodać krewetki i dusić całość jeszcze kilka minut razem.

P1014610.JPG

 

P1014601.JPG

żródło inspiracji :

Creole Jambalaya with Shrimp, Sausage and Chicken