Ciasta

Jeżynowy krem ( curd) – Blackberry curd

Jeżynowy krem ( curd). Pyszna propozycja na krem z owoców leśnych. Świetnie się sprawdza jako nadzienie do pączków, czy naleśników. Można też wykorzystać jako bazę wszelkich musów owocowych do ciast.

 

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonej czarnych jeżyn ( mogą być świeże )

Mrożoną jeżynę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jeżynowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jeżynową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

ENGLISH VERSION

Blackberry curd. A delicious, creamy forest fruit proposition. It works great as a filling for donuts or pancakes. You can also use as a base for any fruit mousses for cakes.
For some recipe inspiration you might like the following recipes:

⦁ 10 egg yolks
⦁ 250 grams of fine sugar
⦁ 200 grams of soft butter
⦁ 2 lemons
⦁ 700 grams of frozen blackberries (may be fresh)

Put the blackberries & lemon juice into a pan and simmer gently for about 10 minutes or until softened. (No lid required, we want to concentrate those flavours). Then blend for puree.
Put the blackberries puree into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.
Add the butter and sugar to the pan and heat gently on the lowest setting until they have both dissolved.
Lightly whisk the egg yolks and stir them into the blackberries mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

Remove the blackberries curd from the heat and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the lemon curd into sterilised jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.