Ciasta

Jeżynowy krem ( curd)

Jeżynowy krem ( curd). Pyszna propozycja na krem z owoców leśnych. Świetnie się sprawdza jako nadzienie do pączków, czy naleśników. Można też wykorzystać jako bazę wszelkich musów owocowych do ciast.

 

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonej czarnych jeżyn ( mogą być świeże )

Mrożoną jeżynę umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać jeżynowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno jeżynową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .