Drugie dania

Kaczka z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z czerwonej kapusty

Kaczka z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z czerwonej kapusty. Rabarbarowy chutney świetnie odnajduje się w towarzystwie kaczki i podkreśla jej smak.  Chutney jest lekko słodkawy i kwaskowy, co fajnie uzupełnia smak mięsa. Do tego chrupiąca surówka z czerwonej kapusty, z dodatkiem rabarbaru, truskawek i jagód oraz sera feta, skropiona dressingiem. Już od samego pisania zgłodniałam. 

Kaczka z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówka z czerwonej kapusty.

Na rabarbarowy chutney

⦁ 600 g rabarbaru

⦁ 2 jabłka
⦁ 2 czerwone cebule
⦁ 2 marchewki
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 50 g suszonej żurawiny
⦁ 50 gram rodzynek
⦁ 150 g brązowego cukru
⦁ 3 cm korzenia imbiru
⦁ 50 ml octu jabłkowego
⦁ 2 łyżeczki soli
⦁ 1 łyżeczka płatków chilli
⦁ 1 łyżeczka cynamonu
⦁ ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
⦁ ½ łyżeczki mielonego kminku
⦁ goździki mielone

Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

Na kaczkę:
2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)
Przygotowanie
Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na surówkę z czerwonej kapusty
⦁ 1/4 główki małej czerwonej kapusty
⦁ feta
⦁ kilka truskawek
⦁ garść jagód
⦁ 4 figi
⦁ 1 łodyga rabarbaru

Na dressing
⦁ 2 łyżki octu balsamicznego
⦁ łyżeczkę soku z cytryny
⦁ szczypta soli, pieprzu i cukru
⦁ 4 łyżki oliwy
⦁ szczypta oregano

Czerwoną kapustę poszatkować. Wymieszać z owocami i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Dodać pokrojona w kostkę fetę. Wszystkie składniki na dressing wymieszać i połączyć z kapustą.

Kaczkę podawać z rabarbarowym chutney, dużym kuskusem i surówką z kapusty.