Ciasta Bez kategorii

Kakaowa rolada z jabłkowym kremem

Kakaowa rolada z jabłkowym kremem. Tu miał być powalajacy z kolan opis o wyzszości tego ciasta nad innymi wypiekiami. Miało być kilka słów o kremiku co pobudza kubki smakowe, o paluszki lizać prazonych jabłuszkach, o zapachu lata za oknem jako skojarzenie do tych jabłuszków…miało być… ale pupa zbita nie będzie bo mi mózg wyparował po całym tygodniu i jedynie na jaką kreatywność mnie stać to …widzą gały, co jest na zdjęciu. Rolada kakaowa jest? jest…kremik jabłkowy jest? jest…prażone jabłuszka są? są …To prosze mi gitary nie zawracać z opisami tylko zachwycać się jakie cudne ciasto upiekły Konefkowe rączki.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na jabłkowy krem

  • kg jabłek obranych (bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę)
  • 400 g cukru
  • 8 tabliczek białej czekolady
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Na jabłka

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara renetamobrane i pokrojone w kostkę)
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od odmiany jabłek)
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo

  • 1/2 szkl soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu

Sposób wykonania / Instructions:

Na jabłkowy krem

  • Na dno garnka wlać odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Dodać pokrojone jabłka i smażyć na średnim ogniu około 45 minut. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Uzywając blendera zmiksować jabłka na gładki mus. Dodać pastę z wanilii, cukier i połamaną czekoladę.
  • Podgrzewać do momentu, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się. Cały czas mieszać żeby masa się nie przypaliła. Gotową, gorącą nutellę przełozyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Słoiki poddac pasteryzacji, przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.

Na jabłka

  • Do garnka wlać sok z cytryny, wodę, wsypać cukier, cynamon oraz jabłka. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum i pogotować około 15 minut często mieszając (lub dłużej, do 30 minut), do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Podczas gotowania dodać 1 łyżkę masła, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Pod koniec dodać kakao i wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Po wyjeciu od razu zwinąć w roladę i odstawic do ostudzenia.

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć sokiem jabłkowym. Posmarować jabłkową nutella.Na wierzch wyłożyć prażone jabłka. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating