Drugie dania

Kalafior z przegrzebkami

Kalafior z przegrzebkami. Gdzieś tam, kiedyś spotkałam się z opisem tak przygotowanego kalafiora, jako stek z kalafiora. Celowo nie używam tej nazwy, żeby na necie nie rozpętać g…burzy, że to imitacja steka, że koło steka to nawet nie leżało i ….możecie puścić wodzę fantazji. Nieważne jak zwał, ważne że było smacznie. Delikatne przegrzbki i przyjemnie przyprawione plastry kalafiora pieczone w piekarniku.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kalafiora

  • 1 większy kalafior pokrojony na plastry wielkości ok 2cm
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na kalafiora

  • W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Kalafiorowe steki połozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem za pomocą pędzla. Wierzch kalafiora posypac mieszanką przypraw. Czynnośc powtórzyć z drugą strona kalafiora
  • Kalafiora umiescic w piekarniku nagrzanym do 190 st C i piec przez około 40 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac ze stekiem kalafiorowym