Drugie dania

Kalafiorowe curry

Kalafiorowe curry. Rozgrzewające, pyszne kalafiorowe curry . Pełne aromatycznych przypraw. Idealne  z ryżem. Sycące i bardzo proste w przygotowaniu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kalafiorowe curry

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojna w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu (kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 250 gramów krewetek królewskich
  • 1 mały kalafior

Sposób wykonania / Instructions:

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucić marchewkę. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 min.Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Dodać przyprawy i chwilę razem pogotować. Dorzucić umyte krewetki. Wrzucić połówki pomidorów koktajlowych, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 20 przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.
  • Międzyczasie na parze zrobić kalafiora, żeby zachować jego wartości odżywcze, smak i chrupkość. Kalafiora dodać na koniec do curry.
  • Podawać z ryżem.