Drugie dania

Kalafiorowe puree z piersią z kurczaka

Kalafiorowe puree z piersią z kurczaka. Kremowe o przyjemnym posmaku gałki muszkatołowej i kminu. Puree podne z piersia z kurczaka marynowaną w sosie tangy yakisoba i sałatką z awokado.

Tu pomysł na kurczaka z orientalną nutą, dzięki dodatkowi tangy yakisoba. Ja lubię takie orientalne wstawki, dlatego zaciekawił mnie ten przepis, kurczak po chińsku.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kalafiorowe puree

  • 250 g kalafiora (bez łodyżek, podzielonego na różyczki)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietana 36 %
  • gałka muszkatałowa
  • mielony kmin rzymski

Na pierś z kury :

  • 2 piersi z kury
  • 3 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

Sałatka z awokado i selera naciowego

  • 1 łodyga selera naciowego kostka
  • 1 awokado kostka
  • 1/2 ogórka zielonego kostka
  • świezy tymianek
  • szczypior
  • majonez
  • musztarda ziarnista
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Kalafiorowe puree

  • Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatałową i kminem. Wymieszać ze śmietaną.

Na pierś z kury :

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynowac w soie tangy yakisoba i wstawic do lodowki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

Sałatka z awokado i selera naciowego

  • Wszystie składniki wymieszać w misce i podawać z kalafiorowym puree i piersią z kury