Drugie dania

Kalarepa faszerowana kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kalarepa faszerowana kaszą bulgur w sosie pomidorowym. Udało mi się dorwać kalarepę. Postanowiłam wykorzystać ją inaczej niż zżerając ja od razu na surowo, pokrojoną w plasterki. Kalarepe nadziałąm kaszą bulgur z warzywami i podałam z aromatycznym sosem z winnych, dojrzałych pomiodorków.

Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Warzywa z kaszą bulgur

  • 3/4 szkl kaszy bulgur
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
  • 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 2 łyzki masła klarowanego
  • 200 gramów zielonej soczewicy
  • 200 gramów szpinaku
  • 400 g pomidorów pelati z puszki
  • 50 gramów sera feta
  • 1 garść świeżej naci pietruszki
  • 1/2 litra bulionu warzywnmego

Do smaku

  • papryka słodka
  • kmin rzymski
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • 3 średniej wielkości kalarepy (wydrążone w środku)

Na sos pomidorowy

  • 500 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania / Instructions:

Warzywa z kaszą bulgur

  • W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na gorący tłuszcz cebulę i czosnek. Smazyc kilka minut. Dodac kaszę i zalac bulionem. Doprawic do smaku przyprawami. Gotowac do momentu aż kasza wchłonie bulion. Dodać zieloną soczewicę. Dusić do miękkości.Nastepnie dodać pomidory i szpinak. Dusic razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą.

Na kalarepy

  • Przygotowanym farszem nadziać kalarepy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć pieprzem
  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym

Na sos pomidorowy

  • Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
  • Przed podaniem gołąbki wyjąć z bulionu, zalać sosem i dusić razem przez 30 min