Kalarepa faszerowana kaszą bulgur w sosie pomidorowym. Udało mi się dorwać kalarepę. Postanowiłam wykorzystać ją inaczej niż zżerając ja od razu na surowo, pokrojoną w plasterki. Kalarepe nadziałąm kaszą bulgur z warzywami i podałam z aromatycznym sosem z winnych, dojrzałych pomiodorków.
Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
Warzywa z kaszą bulgur
- 3/4 szkl kaszy bulgur
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
- 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 2 łyzki masła klarowanego
- 200 gramów zielonej soczewicy
- 200 gramów szpinaku
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 50 gramów sera feta
- 1 garść świeżej naci pietruszki
- 1/2 litra bulionu warzywnmego
Do smaku
- papryka słodka
- kmin rzymski
- kurkuma
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 3 średniej wielkości kalarepy (wydrążone w środku)
Na sos pomidorowy
- 500 g świeżych (dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie soli (pieprzu oraz cukru)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania / Instructions:
Warzywa z kaszą bulgur
- W garnku rozgrzać masło klarowane. Wrzucić na gorący tłuszcz cebulę i czosnek. Smazyc kilka minut. Dodac kaszę i zalac bulionem. Doprawic do smaku przyprawami. Gotowac do momentu aż kasza wchłonie bulion. Dodać zieloną soczewicę. Dusić do miękkości.Nastepnie dodać pomidory i szpinak. Dusic razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać pokruszoną fetą.
Na kalarepy
- Przygotowanym farszem nadziać kalarepy. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć pieprzem
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać na gorąco z sosem pomidorowym
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę
- Przed podaniem gołąbki wyjąć z bulionu, zalać sosem i dusić razem przez 30 min



