Śniadanie Uncategorized

Kanapki z pastą buraczaną oraz panierowanymi szparagami

 

Fajny pomysł na śniadanie . Pieczywo podawane z chrupiącymi szparagami i jajkiem w koszulce. Część kanapek dodatkowo wzbogacona o aromatyczna pastę buraczaną z dodatkiem   suszonych śliwek i pistacji . Jest moc

Na sałatkę z buraków ze śliwkami suszonymi

  • 2 upieczone lub ugotowane buraki
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść pokruszonych pistacji
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • ½ pęczka kopru
  • Sol
  • pieprz

Buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone na drobna kostkę suszone śliwki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , pistacje.Dodać śmietanę, powidła i koper .Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać

 

Szparagi panierowane w bułce tartej i parmezanie

  • szparagi zielone 1 pęczek
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • jajko 1 duża sztuka
  • bułka tarta
  • starty parmezan 100 gram
  • pistacje mielone 50 gram
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
  • masło 25 g

 

Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty po czym  odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. W misce roztrzepać widelcem jajko . W osobnym naczyniu wymieszać bułkę tarta ze startym parmezanem  i zmielonymi pistacjami . Na patelni rozgrzać olej z masłem . Szparagi maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce z parmezanem  i pistacjami . Smażyć na gorącym tłuszczu . Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku

P1015860.JPG

 

Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu . U mnie podane na kanapce z jajkiem w koszulce lub w innej wersji z pasta buraczana i jajkiem sadzonym

P1016325.JPG

P1016324.JPG