Śniadanie Uncategorized

Kanapki z pasta buraczaną

 

 

Na pastę buraczaną

  • 4 buraki
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz

 Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy

Dodatkowo

  • ser feta opcjonalnie
  • zielona fasola soi
  • awokado
  • jajko marynowane w burakach

 

Kanapki smarujemy pasta buraczana , posypujemy pokruszona feta. Dekorujemy zielona fasolą soi , awokado i różowym jajkiem

Jajka marynowane w burakach

  • 8 ugotowanych jajek
  • 7 ugotowanych buraków

Marynata

  • 1/5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 ząbki czosnku

 

Wszystkie składniki  marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić,  wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę  buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.

 

 

2.jpg3.jpg