Śniadanie Uncategorized

Kanapki z piersią nadziewaną śliwką

 

Czasem nagotuje jak na wojska i zostaje. Wtedy, żeby nie wyrzucać jedzenia wykorzystuje je na rozmaite sposoby. Zostało mi trochę piersi  nadziewanej śliwką z obiadu i było jak znalazł na kanapki do pracy . Zdrowsza alternatywna wędlin sklepowych

Na kurczaka

  • 2 łyżki oleju
  • Sol
  • 2 piersi z kury
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • kilka plastrów szynka parmeńskiej
  • ulubione przyprawy

Pierś z kury naciąć od środka na pol ale nie do końca.  Oprószyć sola i przyprawami .  Środek posmarować powidłami śliwkowymi i włożyć suszone śliwki. Zwinąć mięso w roladkę.  Następnie owinąć mięso ciasno plastrami szynki parmeńskiej .Mięso obsmażyć  na patelni i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min. Ostudzić . Zimne mięso kroić w plastry i podawać z chlebem

 

 

P1015455.JPG