Śniadanie Drugie dania

Kanapkowa pasta z soczewicy

Kanapkowa pasta z soczewicy to pomysł dla tych, którym znudziła się już wędlina na kanapki i chcieliby zjeść coś warzywnego i pysznego. Świetna alternatywna dla pasztetu czy wędliny ze sklepu. Gęsta, pikantna pasta z soczewicy i cukinii świetnie nadaje się do świeżego chleba. Ja wykorzystałam ją również jako nadzienie do pierogów.Wypróbujcie koniecznie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pastę

  • 200 g. zielonej soczewicy (ugotowanej)
  • 3 małe cukinie pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 0 (5 płaskiej łyżeczki curry)
  • 3 łyżki pasty tagine
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na pastę

  • Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (bez soli), może się rozgotować. Odsączyć ją na sicie. Umyte cukinie pokroić bez obierania w małą kostkę. Rozgrzał kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wrzucić kostki cukinii, posolić, mieszając podsmażyć, aż się zeszkli i zupełnie zmięknie (ok. 7-8 minut). Do cukinio dorzucić odsączoną soczewicę, dokładnie wymieszać. Dodać suszone pomidory przeciśnięte przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Dusic do momentu aż pasta będzie mieć gęsta konsystencję. Pod koniec duszenia wykończyć pastą tagine