Drugie dania Uncategorized Zupy

Kapuśniak z kaszą pęczak

Kapuśniak to moja ulubiona zupa. Musi być gęsta, kwaśna i koniecznie z dodatkiem kaszy. Koniecznie na żeberkach i wędzonce. Tak się jadało u nas w domu. Ja dodaję   dużo słodkiej papryki w proszku i koncentrat pomidorowy. 

Składniki :

⦁ żeberka wieprzowe 500 g
⦁ boczek wędzony 100 g
⦁ kapusta kiszona 400 g
⦁ marchew 1 szt.
⦁ pietruszka 1 szt.
⦁ seler 1 ćwiartka
⦁ ziemniaki 4 szt
⦁ czosnek 2 ząbki (plastry)
⦁ bulion wieprzowy 2,5 litra
⦁ olej rzepakowy 2 łyżki
⦁ kasza pęczak 200 g
⦁ koncentrat pomidorowy
⦁ sól morska
⦁ pieprz czarny mielony
⦁ słodka papryka w proszku
⦁ kminek w proszku
⦁ liść laurowy
⦁ ziele angielskie

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować 1,5 bulionu, wrzucić żeberka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe .Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler pokrojone w talarki . Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać kaszę jęczmienną i gotować ok 15 min .
Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złoty kolor. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Dorzucić do garnka.
Do gotującego się rosołu z żeberkami i warzywami dodać posiekana kiszoną kapustę. W razie potrzeby dodać soku z kapusty jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Pod koniec dodać do smaku koncentrat pomidorowy i spora ilość papryki w proszku.

Kapuśniak powinien być kwaśny i gęsty. Udekorować podsmażonymi plastrami bekonu i pietruszką.

P1018288.JPGP1018278.JPG