Drugie dania

Kapusta z pomidorami i papryką

Kapusta z pomidorami i papryką. Danie powstało z nadmiaru kapusty, która została mi po zrobieniu gołąbków. Do kapusty dodałam wędzony boczek, paprykę, koktajlowe pomidory. Dorzuciłam też suszone pomidory z zalewy i odrobinę marokańskiej past tagine do podkręcenia smaku. Jak nie macie, wielkiej tragedii nie będzie. Możecie użyć pomidorowego puree. Kapustę podałam z dorszem i ziemniaczanym puree.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kapusta z pomidorami i papryką

  • 3 łyżki oleju
  • 1 por
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • po 1 łyżeczce majeranku i oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 papryki czerwone pokrojone w paski
  • 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
  • Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
  • Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.