Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Karkówka pieczona w winie z ziołowymi warzywami strączkowymi i ziemniaczanym pure

 

Mięso kruche i aromatyczne . Do tego mega ziołowe warzywa , które świetnie się komponują z karkówką i puree z ziemniaków

Składniki

4 porcje

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Ziołowe warzywa strączkowe

  • 300 g bobu
  • 200 gram fasoli szparagowej
  • 100 gram zielonego groszku
  • 200 gram młode ziarna sojowe
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  • Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia żaroodpornego  , doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki), szczyptą pieprzu, wlać wino, oliwę i miód.
  • Dodać obrane i przepołowione ząbki czosnku, wymieszać, zanurzyć mięso w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, ewentualnie w temp. pokojowej na min. 2 godziny.
  • Wyjąć mięso z marynaty .Marynatę zostawić na później
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso z każdej strony do zrumienienia
  • Przełożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego z marynatą
  • Przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
  • Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny. Pod  koniec pieczenia odlać część wywaru do słoika , dodać 200 ml kwaśnej śmietany. Dobrze wymieszać . W razie potrzeby przetrzeć przez sitko żeby nie było grudek . Dodać całość do mięsa żeby zagęścić sos

Ziołowe warzywa strączkowe

  • Bób, zieloną fasolę i groszek  ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać młode ziarna sojowe,  doprawić solą (w razie potrzeby), świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, miętę jeśli jej używamy, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny.

Całość podawać z ziemniaczanym pure okraszonym  skwarkami

karkowka-2

Karkowka 4.jpg