Mięso kruche i aromatyczne . Do tego mega ziołowe warzywa , które świetnie się komponują z karkówką i puree z ziemniaków
Składniki
4 porcje
- 600 g karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml kwaśnej śmietany
Ziołowe warzywa strączkowe
- 300 g bobu
- 200 gram fasoli szparagowej
- 100 gram zielonego groszku
- 200 gram młode ziarna sojowe
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 gałązki szczypiorku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia żaroodpornego , doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki), szczyptą pieprzu, wlać wino, oliwę i miód.
- Dodać obrane i przepołowione ząbki czosnku, wymieszać, zanurzyć mięso w marynacie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, ewentualnie w temp. pokojowej na min. 2 godziny.
- Wyjąć mięso z marynaty .Marynatę zostawić na później
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso z każdej strony do zrumienienia
- Przełożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego z marynatą
- Przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
- Piec pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny. Pod koniec pieczenia odlać część wywaru do słoika , dodać 200 ml kwaśnej śmietany. Dobrze wymieszać . W razie potrzeby przetrzeć przez sitko żeby nie było grudek . Dodać całość do mięsa żeby zagęścić sos
Ziołowe warzywa strączkowe
- Bób, zieloną fasolę i groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać młode ziarna sojowe, doprawić solą (w razie potrzeby), świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, miętę jeśli jej używamy, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny.
Całość podawać z ziemniaczanym pure okraszonym skwarkami