Drugie dania Uncategorized

Karmelizowane pietruszki z dorszem i kokosowym ryżem.

 

Taki obiad na szybko, co nie znaczy, że nie jest smacznie . Pietruszka w przyjemnej miodowej glazurze z pysznym ryżem, gotowanym w mleku kokosowym. Do tego dorsz, bo ostatnimi czasy wprowadzam do jadłospisu więcej ryb. 

Na pietruszki

⦁ 3 pietruszki
⦁ 2 łyżki miodu
⦁ pół filiżanki wody
⦁ łyżeczka cząbru
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ sól
⦁ duże wiórki z kokosa

Pietruszkę obrać ze skórki i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyc pietruszkę przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu dodać miód i wodę. Smażyć aż woda wyparuje i pietruszka pokryje się klejącym syropem. Na koniec dodać wiórki i sól, Wymieszać.

Dorsz
⦁ filet z dorsza 600g
Dorsza przepłukać w wodzie i odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie oprószyć z obu stron solą ,pieprzem i czerwona papryka . Na patelni podgrzać ok. 3 łyżki masła klarowanego i usmażyć dorsza.

P1013287.JPG

P1013281.JPG