Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Kasza gryczana z kurczakiem , warzywami i fetą

 

Ja ostatnio stałam się wielką fanką wszelkiej maści kasz . Gryczana jest jedną z moich ulubionych . Pełna błonnika , witamin i nie zakwasza organizmu jak inne kasze . W tym daniu kasza przyjemnie się przebija przez warzywa . Nie jest zdominowana przez dodatki . Gra nutę przewodnią i super się komponuje z całą resztą

Składniki

  • kasza gryczana 2 torebki
  • pierś z kurczaka 2
  • papryka czerwona 1/2
  • papryka żółta 1/2
  • papryka zielona 1/2
  • cukinia 1 sztuka
  • brukselki
  • zielona fasola soi
  • małe kukurydze
  • pomidorki koktajlowe
  • kalafior kilka kwiatów
  • oliwa z oliwek
  • miód płynny 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • ser feta 100 gram

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka pokroić  w kostkę, zamarynować w  miodzie wymieszanym z sosem sojowym i octem balsamicznym i przyprawami. Zamarynować na czas gotowania kaszy.

Warzywa ( brukselki , kukurydze i kalafior )  ugotować . Na rozgrzanej patelni usmażyć kurczaka aż będzie rumiany i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni wszystkie warzywa : wcześniej ugotowane  ( brukselki , kukurydze i kalafior )   oraz pokrojone w kostkę papryki  , cukinię i zieloną fasolę soi  ok. 5-7 minut . Następnie ponownie do warzyw dodać kurczaka oraz kaszę. Całość doprawić oregano, solą i pieprzem oraz jeszcze chwile podsmażyć . Podawać z kawałkami fety
P1011528.JPG

P1011518.JPG