Drugie dania

Kasza gryczana ze śliwkowym kurczakiem

Kasza gryczana ze śliwkowym kurczakiem. Kasza gryczana podsmażana z warzywami. Mamy tu por, groszek cukrowy, groszek zielony, marchewkę i brokuł. Do kaszy podany kurczak marynowany w sosie sojowym i powidłach śliwkowych i pieczony w piekarniku,

Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kurczaka

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Na kaszę

  • 200 g ugotowanej (prażonej kaszy gryczanej)
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • garść ugotowanego groszku cukrowego
  • 1/2 kubka zielonego groszku
  • garśc rożyczek brokuła
  • 2 łyzki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą

Na kaszę

  • Na rozgrzanym maśle zeszklić pora, nastepnie dodać pozostałe warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 10 min. Dodac kaszę, wymieszać i chwile razem podgrzewać.