Drugie dania

Kasza pęczak z kiełbasą krakowską

Kasza pęczak z kiełbasą krakowską.Pyszna i sycąca sałatka, w której główną rolę gra kasza pęczak. Kasza połączona z kiełbasą, ugotowanym bobem, oliwkami, żurawiną orzechami pekan i pomidorkami. Całość skropiona dressingiem musztardowo miodowym

Bardzo lubię różne rodzaje kasz, więc pewnie za jakiś czas wyląduje u mnie na talerzu zapiekanka z kaszy jaglanej

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszę

  • 200 gr ugotowanej kaszy pęczak
  • 200 gr kiełbasy krakowskiej pokrojonej w plastry
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 gr ugotowanego bobu
  • garść oliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść swiezej posztakowanej pietruszki
  • garść pokruszonych orzechow pekan 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pol i podmsazonych na patelni

Sos

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Patelnię rozgrzac, wlac 50 ml oliwy, dodac cebulę, suchą krakowską, podsmażyc. Chwile wystudzic. Dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Doprawic sola i pieprzem. Polac sosem musztardowo miodowym.
  • Podawać według uznania. U mnie roladka z kurczaka z poprzedniego dnia. Niemniej niekoniecznie musi być dodatkowo mięso. Sama sałatka z kaszy jest wystarczająco pyszna i syta.