Drugie dania

Kaszotto paprykowe z piersią z kurczaka

Kaszotto paprykowe z piersią z kurczaka. Kremowe, mocno paprykowe kaszotto na bazie kaszy pęczak z delikatna piersią z kurczaka.  
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszotto

  • 1/4 pora
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w paski
  • 2 łyzki oliwy
  • 4 łyzki ajvaru paprykowego
  • 200 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 1 garść świeżo poszatkowanej pietruszki
  • płatki parmezanu
  • 1 łyzka kwasnej smietany
  • 100 gram kaszy peczak
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

Na pierś z kurczaka:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Sposób wykonania / Instructions:

Na kaszotto

  • Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pora i paprykę. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać. Mieszając smażyć przez około 3 minuty. Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion,wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut.Następnie dodac ajvar paprykowy. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści. Pod koniec dodac łyżkę kwasniej smietany. Wymieszac i chwile razem pogotowac do wymieszania smakow. Przed podaniem dodac posiekana pietruszke. Posypac parmezanem

Na pierś z kurczaka:

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min, międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Ja robiłam tym razem z papryką. Kiedyś też, zdarzyło mi sie zrobić z grzybami, ale ponieważ każdy robi inaczej to następnym razem zrobię kaszotto z grzybami z przepisu Karola.