Drugie dania

Kaszotto z kurczakiem i botwinką

Kaszotto z kurczakiem i botwinką, Udało się wyhodowac jakąś botwinę w przydomowym ogródku, więc trzeba było ją do czegoś pysznego spożytkować. Ponieważ uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze, tak oto powstało niesamowite kaszotto z botwinką i dodatkiem kurczaka

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry, pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego (użyłam rosołu)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dużą patelnie wlać 2 łyżki oliwy i na gorącej podsmazyc kurczaka. Następnie wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. Dorzucić cebulę i pora, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula i por się zeszkli, Wymieszać, dodać suszony tymianek i smażyć przez kilka minut.
  • Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki i wlać gorący bulion. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 minut. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście z łodyżkami. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 – 3 minuty.