Drugie dania Kaszotto

Kaszotto z jarmużem i dorszem

Kaszotto z jarmużem i dorszem. Bardzo sycące i smaczne kaszotto z dodatkiem jarmużu, szpinaku i pieczarek. Kremowe, dzięki dodatkowi śmietany. Wyraziste, dzięki przyprawom i serowi parmezan. Podane z dorszem świetnie się komponuje i daje radość kubkom smakowym.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Kaszotto z jarmużem i dorszem

  • 150 gramów kaszy gryczanej białej
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 500 gramów młodego szpinaku
  • 150 gramów jarmużu
  • 100 gramów pieczarek pokrojonych w talarki
  • 125 ml białego wina
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku przecisniety przez praske
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 500 m bulionu
  • śmietana kremówka do sosów opcjonalnie

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 cytryna (sok)
  • 2 łyzki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Kaszotto z jarmużem i dorsze

  • Na niewielkiej ilosci oleju poddusci szpinak.
  • Na osobnej, głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać por i podsmażyć. Gdy por będzie szklisty, dodac czosnku.Dorzucić pieczarki.Wymieszać. Dorzucić kaszę gryczana. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową bulionu. Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn.Dorzucic jarmuz i szpinak. Czynność powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz .Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i dodać smietane. Przed podaniem posypac parmezanem .

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.