Drugie dania Dania mięsne

Kaszotto z piersią z kurczaka i sałatką z fasoli szaparagowej z truskawkami

Propozycja na smaczny obiad z dodatkiem kaszy. Kaszotto z orzechami laskowymi i zielonym groszkiem to świetny pomysł na kaszę. Całość podawana z piersią z kurczaka  i pyszna sałatką z fasoli szparagowej i truskawek. Smak sałatki podkreśla sos na bazie octu balsamicznego i oliwy. 

 

Kaszotto

⦁ 75g orzechów laskowych
⦁ 2 łyżki oliwy
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 4 ząbki czosnku
⦁ 250 gram kaszy pęczak
⦁ 400 gram mrożonego groszku
⦁ 400 ml bulionu warzywnego
⦁ 1 cytryna
Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać ć żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gram mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gram mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.

Pierś w sosie sojowym

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Sałatka
⦁ 100 gram zielonej fasoli szparagowej
⦁ 100 gram groszku cukrowego
⦁ czarne oliwki
⦁ sałata
⦁ truskawki
⦁ feta

Fasolę szparagową i groszek cukrowy ugotować. Odcedzić i wystudzić. Warzywa połączyć z sałatą, oliwkami, truskawkami.

Na sos do sałatki
⦁ oliwa
⦁ musztarda
⦁ ocet basamiczny
⦁ sol
⦁ pieprz
⦁ cukier

Składniki dobrze wymieszać i polac nimi warzywa.