Drugie dania Dania rybne

Kaszotto z pomidorami.

Kaszotto z pomidorami. Oj jakie to smaczne. Uwielbiam pomidory pod każdą postacią. Świeże z dużą ilością cebuli czy duszone na patelni i podawane z grzankami. Tu, połączone z ryżem jako risotto. Kremowe, z parmezanem i w towarzystwie dorsza. Uczta dla kubków smakowych.

Kaszotto z papryką i pomidorami

⦁ kasza gryczana biała 150 gram
⦁ 1 por pokrojony w plastry
⦁ 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
⦁ 6 pomidorów suszonych z zalewy
⦁ 2 papryki pokrojone w paski
⦁ 100 gram pieczarek pokrojonych w talarki
⦁ 125 ml białego wina
⦁ 5 łyzek parmezanu
⦁ 1 zabek czosnku przecisniety przez praske
⦁ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1 łyżka masła
⦁ 500 ml bulionu
⦁ 200 ml śmietanki 30 %

Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek . Dodać por i podsmażyć. Gdy por będzie szklisty, dodac czosnku.Dorzucić pieczarki.Wymieszać.Dodac przyprawy. Dorzucić kaszę gryczana. Kasza powinna oblepić się resztkami oliwy. Po ok 2 minutach (ciągle mieszając, aby nie przypalić kaszy), dolać białe wino. Dobrze całość wymieszać. Gdy kasza “wypije” wino, dodać łyżkę wazową bulionu. . Powoli mieszać, aż kasza wchłonie cały płyn.Następnie dodac paprykę.Dorzucić pomidorki koktajlowe i suszone. Czynność z dolewanie bulionu powtarzać. Nie można dodać całego płynu na raz .Proces dodawania płynu trwa ok. 20 minut. Dzięki temu kasza będzie kremowa i aksamitna . Dodać sól, pieprz. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę zimnego masła i dodać smietane. Przed podaniem posypac parmezanem .

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie usmażyć na patelni.

English version

Buckwheat risotto with peppers and tomatoes

⦁ 150 grams of buckwheat
⦁ 1 leek cut into slices
⦁ 6 cherry tomatoes cut in half
⦁ 6 dried tomatoes chopped
⦁ 2 peppers cut into strips
⦁ 100 grams of mushrooms cut into slices
⦁ 125 ml white wine
⦁ 5 tablespoons of parmesan
⦁ 1 garlic clove crushed
⦁ 1 teaspoon of Provencal herbs
⦁ 1 tsp oil
⦁ 1 tbsp butter
⦁ 500 ml stock
⦁ 200 ml of single cream

Heat 2-3 tablespoons of olive oil in a deep frying pan. Add leek and fry. When the leek is translucent, ​​add the garlic. Then add the mushrooms. Mix. Add the spices and buckwheat. The groats should be coated with the remaining oil. After about 2 minutes (stirring constantly, try not to burn the groats), add white wine. Mix everything well. When the groats „drink” the wine, add a tablespoon of the broth. Slowly simmer until buckwheat absorbs all the liquid.Then add pepper. Add cherry and dried tomatoes. Pour more stock. You can not add all the liquid at once. The process of adding the liquid takes about 20 minutes. Thanks to this, buckwheat will be creamy and velvety. Add salt and pepper. Remove from heat, add a tablespoon of cold butter and add sour cream. Before serving, sprinkle with Parmesan cheese.

⦁ Cod fillet 2 pieces
⦁ garlic 4 cloves
⦁ lemon 1 piece
⦁ olive oil 2 tbsp
⦁ pepper
⦁ salt
⦁ thyme
⦁ ginger
⦁ dill
Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice out of the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then fry in a pan.