Mnie ostatnio po drodze z prostymi ciastami . Takimi idealnymi do popołudniowej kawy . Keks świetnie spełnia te wymagania . Nafaszerowany bakaliami wykończony lukrem i suszonym mango . PYCHA
Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki wódki
- 500 g bakalii: rodzynki, daktyle, kandyzowane owoce, suszona żurawina
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać make z proszkiem do pieczenia.
W drugiej mice utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie przestajac ucierac dodawać po 1 żółtku. Wsypac proszek do pieczenia, mąkę i dodac wódkę, wymieszać delikatnie drewniana lyzka .
Z białek ubić sztywną pianę.1/3 dodać do masy,delikatnie Dodac pozostala czesc piany, wymieszac i dodac rozdrobnione bakalie oproszone maka
Masę wyłożyć do formy posmarowanej maslem i oproszonej maka . U mnie forma w ksztalcie wienca
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Udekorować lukrem i suszonym mango
Zrodlo inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/keks