Ciasta Uncategorized

Keks

 

 

Mnie ostatnio po drodze z prostymi ciastami . Takimi idealnymi do popołudniowej kawy . Keks świetnie spełnia te wymagania . Nafaszerowany bakaliami wykończony lukrem  i suszonym  mango . PYCHA 

Składniki

  • 250 g masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wódki
  • 500 g bakalii: rodzynki, daktyle, kandyzowane owoce, suszona żurawina

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do miski przesiać  make z proszkiem do pieczenia.

W drugiej mice utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie przestajac  ucierac dodawać po 1 żółtku. Wsypac  proszek do pieczenia, mąkę i dodac wódkę, wymieszać delikatnie drewniana lyzka .

Z białek ubić sztywną pianę.1/3 dodać do masy,delikatnie Dodac pozostala czesc piany, wymieszac i dodac  rozdrobnione bakalie oproszone maka

Masę wyłożyć do formy posmarowanej maslem i oproszonej maka . U mnie forma w ksztalcie wienca

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

 

Udekorować lukrem i suszonym mango

P1016084.JPG

P1016100.JPG

 

Zrodlo  inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/keks