Drugie dania

Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem w sosie musztardowym

Kiełbasa z soczewicą i szpinakiem  w sosie musztardowym to bardzo szybkie i smaczne danie.  Ten posiłek nie tylko przygotowuje się ekspresowo. To danie również bardzo dobrze smakuje.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte prez praskę
  • pęczek świeżej pietruszki pokrojonej
  • 1 puszka soczewicy
  • 4 kawałki angielskiej kiełbasy
  • 1/2 szkl bulionu
  • 500 gr młodego szpinaku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy

Sposób wykonania / Instructions:

  • Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni usmażyć kiełbasę na złoty kolor. Ściągnąć kiełbasę z patelni i na tłuszczu usmażyć marchewkę ( ok 5 min ). Dodać cebule i poddusić razem z marchewką. Dodać bulion. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kiełbasę żeby się zagrzała.