Kiszone pomarańcze. Robiłam kiedyś kiszone cytryny, tym razem przyszedł cza na kiszenie pomarańczy. Świetne jako dodatek do mięs czy też dań z ryżem.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
28 d
Czas całkowity / Total time: 28 d 15 mins
Składniki / Ingredients:
- Proporcje na słoik 2200-2500 ml
- 8 niedużych pomarańczy niewoskowanych do zakiszenia
- 4 pomarańcze do wyciśnięcia soku
- 150 g grubej soli najlepiej morskiej
- 1 papryczka opcjonalnie
- garstka kolorowego pieprzu
- 1 laska cynamonu
- kilka listków laurowych
- woda mineralna lub przegotowana
Sposób wykonania / Instructions:
- Wszystkie pomarańcze umyć. Przekroić na krzyż ale nie do końca, do 2/3 wysokości. Do każdej pomarańczy włozyć do środka łyżkę soli i zamknąć owoc. Włozyć do słoika i ułożyć ciasno. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok. Do słoja dodć pieprz, cynamon, chili i listki laurowe. Dolać sok wyciśnięty z pomarańczy. Jeśli mi jeszcze sól, dosypac ją do słoika. Dolać taką ilość wody aby pomarańcze były przykryte. Zakręcić słoik, ustawić na talerzu w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząsnąc, tak aby sól rozchodziła się równomiernie. Pomarańcze kisić minimum 4 tygodnie. Potem wstawić do lodówki lub przełożyć do mniejszych słoików.


