Drugie dania

Klopsiki po kantalońsku

Klopsiki po kantalońsku,Pyszne klopsiki z mielonego mięsa wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Klopsiki duszone z dodatkiem czerwonego wina, passaty pomidorowej. Smakowite połączenie pomidorowego sosu z suszonymi grzybami z dodatkiem białej fasoli. Wszystko to wzbogacone aromatycznymi przyprawami.

Składniki na pulpety

⦁ 30 dkg mielonej wołowiny
⦁ 20 dkg mielonej wieprzowiny
⦁ 20 dkg mielonej jagnieciny
⦁ 2 kromki chałki ( może byc bułka )
⦁ 1/3 szklanki ciepłego mleka
⦁ 100 gram wedzonego boczku pokrojonegow kostke
⦁ 100 ml czerwonego wytrawnego wina
⦁ 150 ml passaty pomidorowej
⦁ 300 ml bulionu wołowego
2 gozdziki
10 dkg oilwek
3 dkg suszonych grzybów
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
świeża natka pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczka kolendry
Szczypta pieprzu
1 jajko
sól, pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia

Chałkę lub bułkę zalać mlekiem. Odcisnąć i wymieszać ze wszystkimi rodzajami mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natka pietruszki i jajkiem. Dokładnie wyrobić. Z masy zrobić kulki i obtoczyć mące. Usmażyć na złoty kolor, ze wszystkich stron. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą i goździkami. W ceramicznym naczyniu umieścić boczek z patelni. Dolać wino. Dorzucić oliwki i suszone grzyby . Zalać sokiem pomidorowym i bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić klopsiki. Dodać przyprawy. Dusic przez około godzinę pod przykryciem , pilnując by klopsiki były przykryte sosem. Po godzinie zdjąć przykrywkę, dorzucić fasole i dusic jeszcze jakiś czas do odparowania płynu.