Drugie dania

Kluski ( Buchty ) parowe z gulaszem – Steamed Yeast Dumplings with stew

Kluski ( Buchty ) parowe z gulaszem. Wieki całe nie robiłam klusek na parze. Rożnie sie je w określonych rejinach nazywa. U mnie mówiło sie kluski parowe. Znam też nazwe buchty czy parowańce. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że smaczne. Można i w wersji wytrawnej, jak u mnie. Mozna i na słodko ze śmietaną i owocami. Mnie bliższa jest wersja na słono. Najbardziej lubię ten moment kiedy można taką buchtą ścierać sos z talerza. Wszystkie te dobroci wsiąkają w środek i jest prawdziwa eksplozja smaków.

 

Na gulasz

⦁ 700 gram łopatki wieprzowej
⦁ 2 cebule
⦁ 200 g suszonych grzybów
⦁ Kilka suszonych śliwek
⦁ 150 ml czerwonego wina
⦁ Kilka łyżek powideł śliwkowych

Przyprawy do smaku
⦁ Czosnek granulowany
⦁ Papryka słodka
⦁ Gorczyca
⦁ Cząber
⦁ Kmin rzymski
⦁ Majeranek
⦁ sól
⦁ ziele angielskie
⦁ liść laurowy
⦁ ziarna jałowca

Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać .Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podsmażone mięso przełożyć do garnka . Dodać grzyby  i suszone śliwki .Podlać winem i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i nadal gotować aż mięso odparuje nadmiar płynu . Dodać do smaku powidła śliwkowe. Powidła powinny lekko zagęścić sos.

Na kluski parowe
⦁ 250 g mąki pszennej
⦁ 1 jajko
⦁ ok. 1,5 łyżki masła roztopionego i przestudzonego
⦁ 1,5 łyżeczki soli
⦁ na zaczyn:
⦁ ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 gram drozdzy suchych
⦁ 1 łyżka mąki pszennej
⦁ 1/2 szklanki mleka (2%)
⦁ 1,5 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Jeśli używamy drożdzy świeżych, w pierwszej kolejności zrobić rozczyn.
W misce połączyć ciepłe mleko (nie gorące) z drożdżami, mąką i cukrem, dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.

Przygotowanie:
Do wyrabiania ciasta można też użyć maszyny do wyrabiania chleba.
W dużej misce połączyć pozostałą mąkę, sól, i jajko, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ręką.
Na koniec wlać masło i wyrabiać do chwili, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ręki i stanie się zwarte.

Uformować ciasto w kulę, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 – 50 min.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki.Formować z nich kulki wielkości średnich pączków.
Układac je na stolnicy oprószonej mąką. Nastepnie przykryć kluski ściereczką i zostawić
na 10 – 15 min do ponownego podrośnięcia.

Do garnka wlać wrzątek i nałożyć duży kawałek gazy, sznurkiem lub mocną kuchenną nicią obwiązać brzeg tak żeby gaza trzymała się i po nałożeniu klusek nie wysunęła się spod nici. Gaza nie może dotykać do wody.

Wyrośniete kluski układać na gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut – ten czas będzie zależał od wielkości klusek.

Można zjeśc sam gulasz z kluskami. Ja dodatkowo podałam z sałatka z awokado

For stew

⦁ 700 grams of pork shoulder chopped

⦁ 2 onions finely chopped

⦁ 200 g of dried mushrooms soaked in hot water for few hours

⦁ a few dried plums

⦁ 150 ml of red wine

⦁ few teaspoons of plum jam ( not necessarily)

⦁ pinch of granulated garlic

⦁ pinch of sweet pepper

⦁ mustard seeds

⦁ pinch of cumin

⦁ pinch of marjoram

⦁ salt

⦁ allspice

⦁ bay leaf

⦁ juniper grains

Soak the mushrooms in cold water for a few hours. Strain, rinse. Rinse the meat, cut into cubes and fry in a pan together with sliced onions, garlic, and spices. Place the fried meat in a pot. Add mushrooms and dried plums. Pour the wine and simmer under the lid until the meat is completely soft (about an hour), stirring occasionally. At the end of cooking, remove the lid and continue to cook until the meat evaporates excess liquid. Add plum jam to the taste. Plum jam should slightly thicken the sauce.

For Steamed Yeast Dumplings

⦁ 250 g of bread flour

⦁ 1 egg

⦁ approx. 1.5 tablespoons of melted and cooled butter

⦁ 1.5 teaspoons of salt

⦁ approx. 15 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast

⦁ 1 tablespoon of bread flour

⦁ 1/2 glass of milk (2%)

⦁ 1,5 teaspoon of sugar

A method of preparing:

If we use fresh yeast, first make a solution.

In the bowl combine warm milk (not hot) with yeast, flour, and sugar, mix thoroughly. Cover the bowl with plastic wrap and leave to rise for about 10 minutes.

Preparation:

You can also use a bread machine to knead the dough.

In a large bowl combine the remaining flour, salt, and egg, pour yeast mixture and knead with your hand.

At the end pour the butter and mix by hand or machine (the dough will be sticky) using the paddle attachment for about 5 minutes or until it blisters and pulls away from the side of the bowl

Form the dough into a ball, cover with foil and leave to rise for about 45 – 50 min.

urn out onto a floured surface, kneading in more flour if too sticky. Pat out to a 1-inch thickness and cut with a 3-inch cutter or glass. Reroll scraps and cut again. Cover and let rise until doubled.

Pour boiling water into the pot and put a large piece of gauze, string or strong kitchen thread to tie the edge so that the gauze will stick to it and after applying the dumplings will not slip out from under the thread. Do not allow cloth to touch the water.

Place as many dumplings as will fit on the cloth leaving 2 inches space between because they will grow. Place the lid on top of the pot and steam the dumplings for 15 minutes. Don’t lift the lid during the steaming because the dumplings will collapse.

Steaming will depend on the size of the dumplings.

Transfer dumplings to a wire rack to cool. Serve with stew.

 

https://www.youtube.com/watch?v=980rsGSJMMU