Drugie dania Uncategorized

Kluski leniwe z kruszonka, sosem malinowym i truskawkami

  • 300 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • Sól
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki mąki pszennej

Dodatkowo

  • truskawki
  • sos malinowy
  • kruszonka
  • smietana

Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę .Dodać do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wymieszać  i wyrobić zwięzłe ciasto.

Zagotować wodę ze szczypta soli . Z ciasta uformować  wałki i pokroić pod katem na mniejsze  kawali wielkości ok. 2-3 cm.. Do osolonego wrzątku wrzucić kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem.

Ja nie kroiłam klusek tylko nabierałam ciasto na duzą łyżką i wrzucałam do osolonej wody .

U mnie podane z sosem malinowym , truskawkami , kruszonka i kleksem śmietany

 

P1015701.JPG