Drugie dania

Kluski leniwe

Kluski leniwe. Swojskie kluski, które nie ma opcji, żeby ktos nie znał. U mnie w domu nie pojawiają się za często, bo Króliś ( doświadczalny ) drze japę, że On dba o linię uszu i On nie może za często takich kalorcznych, rozpustnych rzeczy jeść. Niemniej jak już zostały zrobione to Króliś do kuchni kicał ze trzy razy po dokładkę, za każdym razem z pytaniem, ale nie zeżarłaś wszystkich i coś jeszcze dla mnie zostało? Mnie najlepiej smakują z jeszcze wiekszą rozpustą, czyli bułką tarta na maśle i zeby dopełnić rozpusty posypane na wierzchu cukrem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 15 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 450 g tłustego twarogu
  • 2 małe jajka
  • sól
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Biały ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką pszenną. Dodac przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformowac wałek i pokroic ukośne kluski.
  • Gotować w osolonej wodzie przez przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić i podawać ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą smażoną z masłem.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating