Drugie dania

Kluski łyżką kładzione

Kluski łyżką kładzione. Prościej, szybciej i mniej skomplikowanie jeśli chodzi o ilość składników, to już się chyba nie da. Bełtacie w miseczce mąkę, jajko, wodę i po kilku minutach macie obiad na stole. U mnie za dzieciaka taki obiad był dość często w różnych wariacjach. Z podsmażonym boczkiem i tak właśnie podałam swoje kluski…Króliś ( doświadczalny ) coś tam marudził, że mięsko ale dostal takie spojrzenie, że skulił uszy po sobie i posłusznie zjadł ( choć coś tam po cichutku sobie mamrotał po nosem, rzucając zapewne pod moim adresem jakieś klątwy…kilka klątw było nawet niecenzuralnych ). U mnie w domu też czasem robiło się do nich sos z podsmażonej kiełbasy w plasterkach, czasem też podawało się z podsmażoną cebulą.

Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 10 mins
Czas całkowity / Total time: 20 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • około 1/4 szkl. wody
  • sól

Sposób wykonania / Instructions:

  • ajko roztrzepać widelcem, posolic. Dosypać trochę mąki i za pomocą łyżki ucierać. Następnie dolać trochę wody i ponownie ucierać. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.Ciasto ma powinno mieć gęstą konsystencję i być dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku zagotować wodę, posolić. Łyżkę stołową zanurzyć najpierw we wrzątku, potem nabrać niewielka porcję ciasta, , następnie położyć kluskę na wrzątek. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać według uznania. U mnie skwarki
Kluski łyżką kładzione