Drugie dania Uncategorized

Kluski śląskie ze szpinakiem , gulasz z suszonymi grzybami i powidłami podane z surówką z czerwonej kapusty

Kluski  ze szpinakiem:

  • 500  gram  ugotowanych ziemniaków
  • 150  g szpinaku
  • 1.5  szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez prasę lub maszynkę.Szpinak usmażyć na patelni do czasu, aż zrobi się suchy i odparuje woda . Rozdrobnić w misce blenderem. Czym  bardziej suchy szpinak tym lepiej . Ziemniaki połączyć ze szpinakiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jakiem  i wyrobić delikatne ciasto. Odrywać porcje ciasta i formować kulki . Każdą lekko spłaszczyć i zrobić w niej dziurkę .Gotować w osolonej  , wrzącej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.

Na gulasz

  • 700 gram łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 200 g suszonych grzybów
  • Kilka suszonych śliwek
  • 150 ml czerwonego wina
  • Kilka łyżek powideł śliwkowych
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka
  • Gorczyca
  • Cząber
  • Kminek
  • Majeranek
  • sól,
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarna jałowca

 

Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzić, wypłukać .Mięso opłukać, pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Podsmażone mięso przełożyć do garnka . Dodać grzyby . i suszone śliwki .Podlać winem  i gotować na wolnym ogniu pod przykrywką do momentu, aż mięso będzie całkowicie miękkie (około godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec  gotowania zdjąć pokrywkę i nadal gotować aż mięso odparuje nadmiar płynu . Dodać do smaku powidła śliwkowe. Powidła powinny lekko zagęścić sos

Surówka z czerwonej kapusty

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 jabłka
  • owoc granatu

Kapustę poszatkować . Marchew , pietruszką i obrane jabłka zetrzeć na tarce . Por pokroić w talarki . Wszystko wymieszać i posypać ziarnami granatu

dressing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta oregano

 

 

 

 

P1012418.JPG

P1012423.JPG