Drugie dania

Knedle serowe z jagodami

Knedle serowe  z jagodami.. Dotychczas jak robiłam knedle to standardowo używałam w tym celu ziemniaków, mąki i jajek. Tym razem wzbogaciłam smak knedli dodatkiem twarogu. Mamy więc  pyszne knedle o z dodatkiem białego sera z  jagodowym nadzieniem. U mnie knedle podane z truskawkową salsą i sosem jagodowym. Smak lata. 

 

Składniki 
⦁ 500-550 gramów ugotowanych ziemniaków
⦁ 450 gramów twarogu półtłustego
⦁ 1 jajko
⦁ około 160 gramów mąki (plus do oprószenia stolnicy)
⦁ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
⦁ 500 gram jagód
⦁ cukier

Wykonanie

Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Jagody umyć. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i mąkę. Dodać przeciśnięty przez praske twaróg. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć jagody, dodać cukier. Utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać z kwaśną śmietaną, owocami i owocowym sosem.