Drugie dania Uncategorized

Knedle ze śliwkami, z sosem z owoców leśnych i sernikiem na zimno.

Zachciało mi się knedli. Ale jak mi się zachciało. Nieważne nawet, że nie ma sezonu na śliwki. Zachciało się i trzeba było zachciankę spełnić. Śliwki w sklepie były więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić knedle ze śliwkami. Do tego zrobiłam sos z owoców leśnych i podałam z sernikiem na zimno jako alternatywę śmietany.

Składniki
⦁ Ziemniaki 700 gram
⦁ Mąka 350 gram
⦁ 2 jajka
⦁ 500 gram śliwek
Wykonanie
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Śliwki umyć . Przekroić na pół . Usunąć pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka ułożyć połówkę śliwki, zawinąć w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową.

U mnie podane z sosem z owoców leśnych oraz sennikiem na zimno zamiast śmietany.

P1019581.JPG

P1019585.JPG