Drugie dania Uncategorized

Kokosowy kurczak nadziewany suszonymi śliwkami podawany z ryżem i karmelizowanymi śliwkami

Juz dawno tak mi kurczak nie smakował, jak ten nadziewany suszonymi śliwkami i podawany z ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Jest naprawdę smacznie.

Składniki

Na śliwki

  • 200 g śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Śliwki  umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Owoce włożyć do miseczki, dodać cukier, chili w proszku, odłożyć.

Na patelnię wrzucić śliwki i smażyć przez minutę. Polać miodem wymieszanym z octem balsamicznym

Na kurczaka

  • 2 łyżki oleju
  • 20 dkg ryżu
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • Sol
  • 2 piersi z kury
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2-3 gniazdek  anyżu
  • ½ łyżki nasion kminu
  • 10 ziaren białego pieprzu
  • Płatki kokosa
  • Łyżka maki ryżowej

Dodatkowo

  • kilka plastrów szynka parmeńskiej  ( niekoniecznie )

Do garnka wlać łyżkę oleju. Wsypać suchy ryz i podsmażyć aż się zeszkli . Dodać ziarna czarnuszki . Zalać mlekiem kokosowym i dopełnić osolona woda 2 cm ponad poziom ryżu. Przykryć przykrywka i gotować ok 20 min na małym ogniu. Po ugotowaniu wymieszać i odstawić przykryty w cieple miejsce na kolejne 20 min.

Piers z kury naciąć od środka na pol ale nie do końca.  Oprószyć sola.  Środek posmarować powidłami śliwkowymi i włożyć suszone śliwki. Zwinąć mięso w roladkę. Mięso obsmażyć  na patelni i ułożyć na talerzu.( U mnie piersi owinięte w plastry szynki parmeńskiej , ale tylko dlatego, ze pierś mi się rozwijała . Pierś można owinąć szynka ale nie jest to konieczne jeśli roladka zachowuje swój kształt ). Na patelnie, na której smażone było mięso wlać druga puszkę mleka kokosowego. Dorzucić utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu , ziarna kuminu i białego pieprzu oraz szczyptę soli. Zagęścić maka ryżową.

Gorace roladki polać sosem i udekorować płatkami kokosa . Podawać z ryżem i karmelizowanymi śliwkami

1.jpg

3.jpg