Drugie dania Dania mięsne Pierś z kury Uncategorized

Kolorowy makaron z bobem , szparagami I parmezanem podawany z drobiowymi roladkami

Składniki na makaron

  • 300 g bobu może być świeży lub mrożony
  • Kilka sztuk  szparagów
  • 130 g kolorowego makaronu rurki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

Wykonanie  

W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli . Ugotować bób . Odcedzić i obrać ze skóry

W osobnym garnku ugotować wodę, posolić i ugotować w niej makaron. Odcedzić zachowując kilka łyżek wody z makaronu. Wymieszać ją ze śmietanką, solą i pieprzem

W tej samej wodzie co bób, ugotować szparagi: odłamać twarde końce, umyć łodygi, pokroić na cienkie plasterki, główki pozostawiając w całości. Na gotującą się wodę wrzucić pokrojone łodygi i główki szparagów, gotować przez 1 minutę, wyjąć łyżką cedzakową.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić  masło i oliwę, podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, dodać  bób i szparagi .Smażyć co chwilę mieszając przez minutę, doprawić solą i pieprzem, wlać wino i odparować.

Dodać makaron oraz śmietankę wymieszaną z wodą, mieszając podgrzewać przez chwilę aż sos pokryje cały makaron. Posypać startym parmezanem

 

Składniki na roladki

  • Pierś z kury 2 sztuki
  • Boczek wędzony 6 plastrów
  • Pęczek szparagów
  • Kulka mozzarelli

Przyprawy :

  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Gorczyca
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Kminek

Wykonanie

Pierś lekko rozbić dłonią . Natrzeć przyprawami . Na folii rozłożyć plasterki boczku tak, aby nachodziły na siebie. Ułożyć  na tym filet z kurczaka . Na  każdym ułożyć plastry mozzarelli i kilka szparagów wcześniej blanszowanych we wrzątku . Zwinąć w roladki i usunąć folię. Posmarować z wierzchu olejem . Roladki z kurczaka w boczku pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach.

P9019874.JPG

P9019884.JPG