Ciasta

Korzenne ciasto z karmelizowanymi gruszkami – Spiced cake with caramelized pears

Korzenne ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Kolejna pyszna propozycja na świateczny okres. Intensywnie korzenne ciasto z gruszkami karmelzowanymi z dodatkiem amaretto. Ciasto wykończone polewą czekoladową i gruszkami. Dodatkowo posypane prażonymi migdałami. Wilgotne i bardzo smaczne

Na karmelizowane gruszki do ciasta

⦁ 4 gruszki
⦁ 2 łyżki golden syrop
⦁ 6 łyżek brązowego cukru
⦁ 50 ml amaretto

Na ciasto
⦁ 100 g masła
⦁ 80 g jasnego brązowego cukru
⦁ 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
⦁ 100 g golden syropu
⦁ 100 g melasy trzcinowej
⦁ 3 jajka
⦁ 100 g mąki pszennej
⦁ 100 g mąki żytniej jasnej
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ pół łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 1 łyżeczka zmielonego imbiru
⦁ 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na połówki.Do rondla z grubym dnem wlac wsypać cukier, rozprowadzić go po dnie, podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minut, dodac golden syrop i amaretto. Uóżyc połówki gruszek. Gotować przez około 2 – 3 minuty aż gruszki zmiękną. Sciagnąć z ognia.
Naszykowac formę o średnicy 23 cm.

W garnku umieścić masło, cukier, golden syrup, melasę, śmietanę kremówkę. Wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Odstawić z palnika, wystudzić.
Do wystudzonej mieszanki wbić jajka i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Bezpośrednio do garnka przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy. Ułozyc gruszki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
⦁ 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
⦁ 75 g czekolady gorzkiej lub deserowej
⦁ 1 kieliszek amaretto
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i amaretto, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Dodatkowo
⦁ 2 gruszki
⦁ 1 łyżka golden syrop
⦁ 3 łyżki brązowego cukru
⦁ 50 ml amaretto

Gruszki pokroic w plastry ( nie obierać )Na dużej patelni wsypać cukier, rozprowadzić go po dnie, podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minut, dodac golden syrop i amaretto. Uóżyc plastry gruszek. Gotować przez około 2 – 3 minuty aż gruszki zmiękną. Sciagnąć z ognia. Wystudzone gruszki ułożyć na polewie czekoladowej

ENGLISH VERSION 

For caramelized pears
⦁ 4 pears peeled and halved
⦁ 2 tablespoons of golden syrup
⦁ 6 tablespoons of brown sugar
⦁ 50 ml of amaretto

For the cake
⦁ 100 g butter
⦁ 80 g of light brown sugar
⦁ 100 ml of double cream
⦁ 100 g of golden syrup
⦁ 100 g of black molasses
⦁ 3 eggs
⦁ 100 g of plain flour
⦁ 100 g of wheat flour
⦁ 1 teaspoon of baking powder
⦁ half a teaspoon of baking soda
⦁ 1 teaspoon of ground ginger
⦁ 1 teaspoon of ground cinnamon
All ingredients should be at room temperature.

Peel the pears, remove the seed nests, cut them into halves. To a saucepan with a thick bottom pour sugar, spread it over the bottom, heat on medium heat for about 2-3 minutes, add golden syrup and amaretto. Arrange halves of pears. Cook for 2-3 minutes until the pears are tender. Pull from the fire.
Prepare a 23 cm diameter baking tin.

In the saucepan put butter, sugar, golden syrup, molasses, whipping cream. Mix and heat until the butter and sugar dissolve. Set aside from the burner, cool.
Pour the eggs into the cooled mix and combine with a kitchen rod. Directly to the pan sift both flours, baking powder, baking soda and spices. Mix with a kitchen rod only to combine the ingredients.

Pour the batter into the cake tin. Lay the pears. Bake at 170ºC for about 50 minutes or until the dry stick. Pour over chocolate glaze.

Chocolate glaze:
⦁ 50 ml of single cream
⦁ 75 g of dark or dessert chocolate
⦁ 50 ml of amaretto
In a pot, heat the cream, almost to a boil. Remove from the burner, add chopped chocolate and amaretto, leave for 2 minutes. After this time, mix until a smooth chocolate sauce.

Additionally
⦁ 2 pears
⦁ 1 tablespoon of golden syrup
⦁ 3 tablespoons of brown sugar
⦁ 50 ml of amaretto

Cut the pears into slices (do not peel). Pour the sugar in a large pan, spread it over the bottom, heat on medium heat for about 2-3 minutes, add golden syrup and amaretto. Put the slices of pears. Cook for 2-3 minutes until the pears are tender. Pull from the fire. Place the cooled pears on a chocolate glaze