Ciasta

Kostka alpejska

Kostka alpejska. Ogólnie nie bardzo przepadam za kremowymi ciastami, ale to mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Kakaowy biszkopt z kremem kajmakowym, z dodatkiem kawy. Kwaskowy dżem z czarnej porzeczki. Chrupiące w kremie kajmakowym pokruszone bezy i bita śmietana. Na bogato. Mnie najbardziej smakuje połączenie kremu kajmakowego z kawą.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 35 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
16 hrs
Czas całkowity / Total time: 17 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

NA BISZKOPT:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao

NA KREM KAJMAKOWY

  • 350 g miękkiego masła
  • 600 g masy kajmakowej z puszki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 450 g bezików, suchych w środku, nie piankowych

NASĄCZENIE:

  • 125 ml ponczu – zimnej przegotowanej wody wymieszanej z 3 łyżkami rumu

Dodatkowo

  • 3/4 – 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 900 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do oprószenia

Sposób wykonania / Instructions:

NA BISZKOPT

  • Blachę ( wymiary 25 x 36 cm ) dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Następnie przesiać mąkę i kakao do miski. Do miski miksera dodać białka i ubijać z odrobiną soli do sztywności. Na tym etapie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Pod koniec dodać żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut. Wystudzić.

NA KREM KAJMAKOWY

  • W misie utrzeć masło do uzyskania puszystej, białej masy. Dodać kawę. Później dodać masę kajmakową na raty. Cały czas mieszać .Pod koniec wlać ajerkoniak i utrzeć na gładką masę. Odstawić na bok
  • Bezy połamać i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.

WYKONANIE

  • Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem kajmakowy . Dobrze schłodzić w lodówce. ( ok 4 godzin, można też zostawić na noNastępnie ubić śmietaną. Ubitą śmietanę rozsmarować na kremie kajmakowym. Ponownie schłodzić. Przed podaniem posypać kakao.

żródło inspiracji https://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-alpejska