Drugie dania

Kotlety drobiowe z brokułem

Kotlety drobiowe z brokułem. Pyszne, delikatne kotlety podane z sałatką z pomidorów. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne. Dla mnie bomba.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kotlety

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Sposób wykonania / Instructions:

Na kotlety

  • Brokuła rozgnieść widelcem. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę. Wystudzić. W misce umieścić mięso mielone, cebulę, rozdrobnionego brokuła, jajko i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać.
  • Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 min.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
  • Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
  • Moje kotlety podawane z ziemniaczanym puree skropionym pistacjowym pesto

źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/dieta-smacznie-dopasowana-przepisy.html