Drugie dania

Kotlety grzybowe

Kotlety grzybowe. Bardzo aromatyczne kotlety z mieszanki pieczarek i grzybów suszonych, ziemniaków i orzechów. Świetne w połaczeniu z sałatka lub kaszotto z kaszy gryczanej.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 12 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 sredniej wielkości ziemniaki ugotowane i przeciśniete przez praskę
  • 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 50 g suszonych grzybów
  • garść orzechów pekan pokruszonych
  • sól (pieprz)
  • 2 roztrzepane jajka
  • olej i masło do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania / Instructions:

  • Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnie wstawić garnek z grzybami na gaz i gotować około 20 minut. Odcedzić i wystudzić. Pokroic bardzo drobno
  • Cebulę i pieczarki podsmażyc na złoto na kilku łyżkach oleju.
  • W miesce wymieszac ziemniaki, obgotowane suszone grzyby, pieczarki z cebula i orzechy. Wymieszać i doprawic do smaku sola i pieprzem.
  • Zanurzac w roztrzepanym jajku i obtaczac w bułece tartej. Smazyc na złoty kolor