Drugie dania Dania bezmięsne Uncategorized

Kotlety jajeczne z dynią oraz z pieczarkami , soczewicą i kuskusem – Egg cutlets with pumpkin and mushrooms, lentils and couscous ( English version below )

Nadal korzystam z sezonu dyniowego . Tym razem wersja dla tych , którym znudziło się mięso . Kotlety jajeczne z dodatkiem dyni  . Smacznie i  szybko . Miła odmiana po mięsnych potrawach

Składniki

  • 300 g puree z dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • Olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Szczypior
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • Sól , pieprz

Przygotowanie

  •  Jajka ugotować na twardo . Obrane ze skorupek  włożyć do miski . Doprawić solą i pieprzem  . Rozgnieść widelcem.  Dodać  puree z dyni, kurkumę, pokrojony szczypior  .Dobrze wymieszać
  • Dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować  kotlety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka  minut z każdej strony.

Dodatkowo

  • 200 gram soczewicy z puszki
  • 200 gram pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • Sól , pieprz
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Gałka muszkatołowa

Soczewicę przepłukać na sitku i odsączyć . Międzyczasie umyć i pokroić na ćwiartki pieczarki . Podsmażyć pieczarki na maśle. Dodać przyprawy.Pod koniec smażenia dodać odsączoną soczewicę i jeszcze chwile podsmażyć

Podawać z dowolnymi warzywami  i kuskusem . U mnie zielona  fasola soi  , kalettes i fasolka szparagowa

 

ENGLISH VERSION

Egg cutlets with pumpkin and mushrooms, lentils and couscous

Components

300 g pumpkin puree
4 hard-boiled eggs
1 raw egg
Frying oil
1/2 teaspoon turmeric
chives
2 tablespoons bread crumbs + to rounding
Salt pepper

Preparation

Hard boil the eggs, shell and add to the bowl. Season with salt and pepper and mash with a fork. Add the pumpkin puree, turmeric, chopped chives and mix well. Add 2 tablespoons of bread crumbs, 1 raw egg and mix thoroughly to form a mass. Shape into cutlets and then coat them in breadcrumbs. Fry in hot oil for several minutes on each side.

Additionally

· 200 grams of lentils canned

· 200 grams of mushrooms

· 1 tablespoon butter

Salt pepper

· Coriander

· Marjoram

· rosemary

· Nutmeg

Rinse the lentils in a sieve and drain. Meanwhile, wash and cut the mushrooms into quarters. Saute mushrooms in butter. Add herbs and prior to the end of cooking add the drained lentils to the frying pan.

Serve with any vegetables and couscous. I chose green beans soy beans, green beans and kalettes

P1011076.JPG

P1011079.JPG

Źródlo inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-jajeczne-z-dynia