Nadal korzystam z sezonu dyniowego . Tym razem wersja dla tych , którym znudziło się mięso . Kotlety jajeczne z dodatkiem dyni . Smacznie i szybko . Miła odmiana po mięsnych potrawach
Składniki
- 300 g puree z dyni
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- Olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- Szczypior
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- Sól , pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo . Obrane ze skorupek włożyć do miski . Doprawić solą i pieprzem . Rozgnieść widelcem. Dodać puree z dyni, kurkumę, pokrojony szczypior .Dobrze wymieszać
- Dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować kotlety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Dodatkowo
- 200 gram soczewicy z puszki
- 200 gram pieczarek
- 1 łyżka masła
- Sól , pieprz
- Kolendra
- Majeranek
- Rozmaryn
- Gałka muszkatołowa
Soczewicę przepłukać na sitku i odsączyć . Międzyczasie umyć i pokroić na ćwiartki pieczarki . Podsmażyć pieczarki na maśle. Dodać przyprawy.Pod koniec smażenia dodać odsączoną soczewicę i jeszcze chwile podsmażyć
Podawać z dowolnymi warzywami i kuskusem . U mnie zielona fasola soi , kalettes i fasolka szparagowa
ENGLISH VERSION
Egg cutlets with pumpkin and mushrooms, lentils and couscous
Components
300 g pumpkin puree
4 hard-boiled eggs
1 raw egg
Frying oil
1/2 teaspoon turmeric
chives
2 tablespoons bread crumbs + to rounding
Salt pepper
Preparation
Hard boil the eggs, shell and add to the bowl. Season with salt and pepper and mash with a fork. Add the pumpkin puree, turmeric, chopped chives and mix well. Add 2 tablespoons of bread crumbs, 1 raw egg and mix thoroughly to form a mass. Shape into cutlets and then coat them in breadcrumbs. Fry in hot oil for several minutes on each side.
Additionally
· 200 grams of lentils canned
· 200 grams of mushrooms
· 1 tablespoon butter
Salt pepper
· Coriander
· Marjoram
· rosemary
· Nutmeg
Rinse the lentils in a sieve and drain. Meanwhile, wash and cut the mushrooms into quarters. Saute mushrooms in butter. Add herbs and prior to the end of cooking add the drained lentils to the frying pan.
Serve with any vegetables and couscous. I chose green beans soy beans, green beans and kalettes
Źródlo inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-jajeczne-z-dynia