Drugie dania Uncategorized

Kotlety mielone podawane z pieczonymi ziemniakami

Niby prosto i banalnie , bo to przecież zwykły kotlet mielony ale dodatek aromatycznych ziemniaków pieczonych robi swoje . Do tego puree z groszku . Kotlety obłędnie wilgotne dzięki dodatkowi bulionu do mięsa i podsmażanej cebulki

Składniki

  • 500 gram mięso mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 30 g masła
  • sól i pieprz
  • mleko do namoczenia bułki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 30 ml bulionu mięsnego

Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć  na maśle. Bułkę namoczyć w mleku .Odcisnąć i dodać do mięsa.  Następnie dodać przestudzoną cebulę , jajko, bulion  i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć  je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Pieczone ziemniaki

  • 500 g małych ziemniaków
  • 50 ml oliwy
  • kolendra,
  • czosnek granulowany
  • kminek mielony
  • papryka słodka mielona
  • cząber,
  • majeranek
  • papryka ostra

Ziemniaków nie obierać . Wystarczy je umyć . Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić nacięcia .

Piekarnik nagrzać do 200 stopni .W małym garnku podgrzać oliwę.  Odstawić z ognia, dodać przyprawy. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki i polać tłuszczem z przyprawami

Przykryć pokrywką  i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią

Dodatkowo

  • Rukiew wodna
  • Puree z groszku
  • Kiełki
  • Okra
  • Chipsy warzywne