Drugie dania Dania rybne

Kotlety rybne – Fish cakes

Kotlety rybne. Pyszne kotlety rybne z dodatkiem ziemniaków i kukurydzy. Świetne jako główny posiłek lub jako zamiennik wędliny na kanapkę. Chrupiące, dzięki panierce z bułki tartej i delikatne w środku. U mnie podane z sałatką, ale można tez z ziemniakami lub ryżem.

 

⦁ 400 gram mieszanki rybnej 1 ( dorsz, łosoś, morszczuk) Może tez byc tylko jeden rodzaj ryby
⦁ 3 dymki, drobno posiekane
⦁ 100 ml mleka
⦁ 450 g obranych ziemniaków, (duże przecięte na pół )
⦁ 75g kukurydzy z puszki
⦁ garść tartego sera cheddar
⦁ 1 duże jajo, ubite
⦁ mąka lub bułka tarta do obtoczenia
⦁ olej do smażenia

Ziemniaki ugotowac do miękkosci i przepuścić przez praskę. Wymieszać z odrobiną masła. Pozostawić do ostygnięcia. ( Można to zrobić dzień wcześniej )

W rondlu umieścić mleko. Dodać rybę i cebulę. Gotowac przez jakiś czas az ryba zmieni kolor i bedzie wygladala na ugotowaną.
Odcedźic rybę i cebulkę przez sito. połączyć z ziemniakami,kukurydzą, cheddarem i sporą ilością mielonego pieprzu.
Uformowac kotleciki i zanurzać w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyc w mące lub bułce tartej.Jeśli będą za miękkie wstawić do lodówki na 30 min.
Smażyc na rozgrzanej oliwie. Po 5-7 minut z każdej strony lub do momentu aż będa brązowe na wierzchu i nie będą surowe w środku
Podawac z sałatą

 

ENGLISH VERSION 

⦁ 400 grams of fish ( cod, haddock, salmon)
⦁ 3 spring onions, finely chopped
⦁ 100ml milk
⦁ 450g potato, peeled, large ones cut in half
⦁ 75g can sweetcorn
⦁ a handful of grated cheddar cheese
⦁ 1 large egg, beaten
⦁ flour or breadcrumbs for dusting
⦁ olive oil, for frying

Cook the potatoes in boiling water until just tender. Drain well. Mash the potato with a small knob of butter. Allow cooling.
Put the fish, spring onions and milk in a saucepan and gently cook until just opaque and cooked through.
Drain the fish and spring onions through a fine sieve. Gently mix with the potatoes, avoiding breaking up the fish too much, along with the sweetcorn, cheddar and a generous grind of black pepper. Form into patties. The cooler the mashed potato is when you do this, the easier it will be to form the patties.
Pour the egg on one plate and scatter flour on the other. Dip the patties in egg and then flour or breadcrumbs and arrange on a sheet of baking paper on a tray. Put the patties in the fridge for at least half an hour to firm up if the patties feel very soft
Heat a large frying pan with olive oil. When the oil is hot, put the fish cakes into the pan. Cook for 5 – 7 minutes or until golden brown underneath and then carefully flip them over. Fry for another 5 – 7 minutes or until golden on the bottom and heated all the way through.

I have used donut mold to make a shape.